Tokaj borai


Létrehozás dátuma: 2021-06-28 00:00:00Tokaj borai


Tokaj borai

Tokaj és világhírű borai


A magyar gasztronómiai kultúrában Tokaj és a bor úgy tartoznak egymáshoz, mint a filmvásznon Stan és Pan. A régió szívét-lelkét jelentik ezek a pincészetek, és bár a bortermelők közül nem emelhető ki egyetlen győztes, vannak azonban kiemelkedő helyek, ezekből ajánlunk most néhányat. Kétség sem fér hozzá, hogy Tokaj vidékének egyik fénypontja ezen pincészetek felkeresése, amelynek során nemcsak szenvedélyes borászokkal találkozhatunk, hanem kiváló borokat is megkóstolhatunk. Az alábbiakban összeállított lista egyrészt a saját élményeimet tükrözi a látogatások és kóstolók alapján, másrészt azoknak a tisztelt magyar sommeliereknek a benyomásait, akiknek a szakértelme megkerülhetetlen, ha minőségi borról beszélünk.

Tokaj meglátogatása egyszer mindenkinek kötelező program, hiszen minden szempontból varázslatos hely. Nemcsak természetileg lenyűgöző, de élen jár a gasztronómiai vonalon is: a minőségi borok ízletes fogásokkal egészülnek ki a helyi éttermekben.

Ha még nem jártunk Tokajban, a látogatás előtt érdemes pár dolgot elintéznünk. Próbáljunk minél hamarabb kóstolót foglalni. Ha van egy kis előismeretünk a borokkal kapcsolatban, és további információra vagyunk kíváncsiak, finoman jelezzük az e-mailben, hogy szívesen vennénk, ha a vezető borász kísérné a kóstolót - ez egyébként családi borászatoknál gyakran bevett szokás. A kóstolások többnyire egy órán át tartanak, de ennél sokkal tovább is elhúzódhatnak, így érdemes figyelni arra, hogy mennyi borkóstolót szervezünk az adott napon.

Amenyiben autóval érkezünk, és a borkóstoló után még vezetni szeretnénk, ne nyeljük le a bort. Akkor is érezhetjük az ízeket és illatokat, ha csak öblögetünk. A föld alatti lokációból adódóan, sok pincészet labirintusos rendszerrel rendelkezik, akad közöttük több mint 600 éves is. Általában egy mély lépcső vezet a boros hordókkal bélelt, vastag penészréteggel borított homályos, nedves, keskeny folyosókhoz. Tokaji jellegzetesség a fekete penész, a zasmidium cellare felhalmozódása a föld alatti pincékben. Odalent a nyári hónapokban is meglehetősen hűvös van, ezért pulóvert mindenképpen vigyünk magunkkal.

Holdvölgy

Ez a csúcstechnológiájú pincészet építészeti zsenialitás, finoman beépítve a mádi domboldalba. A tokaji borok teljes skáláját megtalálhatjuk itt, de a vezető borász, Gincsai Tamás, szívesen kísérletezik a kabarral is, amely egy fűszeres aromájú, sokszor nem túl nagy figyelmet kapó, őshonos szőlőfajta. A kóstolók Tokaj egyik leghosszabb (2km), 600 éves földalatti pincéjében zajlanak.

Bott Pince

Tokaj nemcsak a borkészítésről szól Bodó József és Judit számára, hanem a régió hosszú múltra visszatekintő kulturális örökségét is szeretnék átadni a következő generációnak - legyen szó más borászok mentorálásáról, vagy a helyi diákok számára szervezett közösségi szüretről, amelynek keretében a gyerekek korán megtanulhatják, hogyan értékeljék azt, hogy milyen különleges helyről származnak. Magyarországon és külföldön egyaránt az igényes ivók keresik boraikat, amelyek általában a kiadástól számított pár héten belül eladásra kerülnek.

Lenkey Pince

Lenkey Géza önálló jövőképpel rendelkező, karizmatikus borász. Évekkel ezelőtt észrevette, hogy az idő múlásával egyre rétegesebbé és bonyolultabbá válnak borai, így a modern trendekkel és az anyagi megfontolással is dacolva, pincéjében már a kiadás előtt tovább érleli a borokat.

<-- Vissza a Tokaj borai blog oldalra!

További cikkeink

Down pillows Budapest Budapest

Down pillows is said to be a royal item on your bed. The former statement has a universal truth in itself, since they are one of the most comfortable kind of pillows, moreover, they are the softest on the market and their weight is almost nothing. Down pillows has a tiny bit higher pricetag, but worth every penny. The best part in connection with down pillows are still not the ones above, but their healthy effects. Bellow, we collected some.

Elolvasom →

Katasztrófa Filmek Budapest Budapest

Kiemelkedő alkotások a katasztrófa filmek témakörében


A katasztrófa filmekben egy állandó közös nevező biztos, hogy van: a látványvilág, amitől tátva marad a szánk a mozivászon előtt ülve. Ebből rögtön gondolhatunk is arra, milyen költségvetéssel készülhet egy ilyen film a többihez képest, hiszen a lélegzetelállító látvány kivitelezése drága mulatság. Pont ezért a képi világért érdemesebb ezeket az alkotásokat nagy vásznon, moziban nézni, ahol tökéletes képminőséget és elképesztő hangeffektusokat élvezhetünk a vetítés alatt. Most bemutatjuk a legjobb katasztrófa filmeket, melyekre a bemutató után mindenki rohant a moziba, hogy végre láthasson egy igazán ütős filmet, és általában nem is csalódtak ezen filmek szerelmesei. A producerek pedig beleadtak apait -anyait, lássuk!

Elolvasom →
Oldal bemutatása
Smmk.hu Blog oldalunkat azért hoztuk létre, hogy támogassuk a hazai Kis- és középvállalkozások Online jelenlétét a digitális marketing legmodernebb eszközeinek felhasználásával. A honlapunkon való megjelenéshez kérlek jelentkezz be kapcsolati oldalunkon.
Linkek

Kiemelt Partnereink:

Kiemelt linkeink
Nem működő CURL function.
Linkeink
Nem működő CURL function.