Műanyag dézsa és a mennyei manna: Bor és csokoládé – Szerelem vagy íz-katasztrófa?
Műanyag dézsa – valljuk be, nem épp a legromantikusabb kellék egy szerelmes, meghitt estéhez. Mégis, ha a bor és a csokoládé bonyolult kapcsolatát vizsgáljuk, olyan érzésünk támad, mintha egy műanyag dézsában próbálnánk elegáns pezsgőt hűteni. A kérdés ugyanis továbbra is izgalmasan megosztó: vajon a bor és a csokoládé édes harmóniát alkot, vagy egyenesen ízbombát robbant a szánkban? Nos, erre a kérdésre keressük a választ, hiszen az élet, akárcsak egy jó bor, akkor az igazi, ha van benne egy kis savasság is.
A bor és a csokoládé párosításának gondolata első hallásra csábítóan hangzik. Két olyan élvezeti cikk, melyek önmagukban is képesek boldoggá tenni minket, vajon együtt nem egyenesen az ízek nirvána kapuját nyitják meg? A válasz sajnos nem ilyen egyszerű. Ahogy a párkapcsolatokban is, itt is elengedhetetlen a megfelelő összhang megtalálása. A borok világa éppoly sokszínű, mint a csokoládéké. Gondoljunk csak a könnyed, gyümölcsös fehérborokra, a testes, tanninos vörösborokra, vagy az édes desszertborokra. Hasonlóképpen, a csokoládék között is találunk tejcsokoládét, étcsokoládét, fehércsokoládét, sőt, már fűszeres és gyümölcsös változatokat is. A harmónia kulcsa tehát abban rejlik, hogy megtaláljuk azokat a párokat, ahol az ízek kiegészítik, nem pedig elnyomják egymást. A rossz párosítás ugyanis olyan lesz, mint amikor akkus permetezőgép segítségével próbálunk gyertyát gyújtani: a végeredmény garantáltan katasztrofális lesz.
És itt jön a képbe a szakértelem, vagy legalábbis a kísérletező kedv. A borászatban az úszófedeles bortartály egy gyakran használt eszköz a bor erjedése során a lehető legjobb minőség elérése érdekében. A csokoládékészítésnél pedig a precíz hőmérsékletszabályozás elengedhetetlen. Ha tehát a bor és a csokoládé párosítására adjuk a fejünket, érdemes odafigyelni a részletekre. Ne essünk abba a hibába, hogy egy értékes demizson vörösbor finom ízét elnyomjuk egy bolti, aromákkal teli tejcsokoládéval. Az eredmény ugyanis csalódást okozhat.
A tökéletes párosítás megtalálása nem csupán ízlés kérdése, hanem egyfajta tudomány is. Vannak általános irányelvek, melyeket érdemes követni. Például a magas kakaó tartalmú étcsokoládékhoz a testes vörösborok, míg a tejcsokoládékhoz a könnyedebb fehérborok illenek jobban. Az édes desszertborok pedig remekül passzolnak az édes csokoládékhoz. De ne feledjük, a szabályok azért vannak, hogy néha megszegjük őket! Merjünk kísérletezni, próbáljunk ki szokatlan kombinációkat, hiszen ki tudja, talán éppen mi fedezzük fel a következő nagy ízélményt.