Hőszivattyú


Létrehozás dátuma: 2021-06-16 00:00:00Hőszivattyú


Hőszivattyú

Mit érdemes tudnunk a hőszivattyúról?


A helyiségek fűtésének és hűtésének rendkívül energiatakarékos formáját nyújthatja egy hőszivattyú, abban az esetben, ha a méretét, a telepítését és a megfelelő használatát összhangba tudjuk hozni. A leginkább elterjedt típusok közé tartoznak az úgynevezett air-to-air hőszivattyúk, amelyek működési elve azon alapul, hogy hűtőközeggel veszik fel a hőt az egyik térből, és hőcserélőn (legtöbbször bordás vagy tekercses szerkezeten) keresztül továbbítják azt a másikba. A hőszivattyú áramellátását csak a hő mozgatására, nem pedig előállítására használják - a fűtés maga pedig passzív energiaforrással rendelkezik. Ez a típusú hőszivattyú nagyon sok előnnyel bír, mivel az energia hővé alakításában rendkívül hatékony -  amennyiben a forrás és a betáplálási hőmérséklet közötti különbség csak nagyon kis eltérést mutat, optimális hatékonyságról beszélünk. A hőszivattyú további előnye, hogy egyrészt egy meglehetősen gyors hőforrásról van szó, másrészt hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas. Az időzítő vezérlésnek köszönhetően a modernebb fajták akár már 7 napra előre is programozhatóak, és találhatunk olyat is, amely okostelefonon keresztüli vezérlés segítségével, távvezérelt irányítással képes csatlakozni az otthoni WiFi hálózathoz.

A hőszivattyúk működési mechanizmusa nagyon hasonló a hűtőszekrényéhez. A hűtőközeg a csatlakoztatott beltéri és kültéri egységen keresztül áramlik. Fűtési üzemmód esetén a folyékony hűtőközeg a kültéri tekercsbe áramlik, és áthalad egy speciális szelepen, amely a folyadék gyors tágulását eredményezi, ennek következtében pedig az anyag légneművé válik. Ily módon a hűtőközeg nagyon gyorsan lehűl. A kültéri tekercsen való átáramlás közben képes elnyelni a levegőből származó hő-energiát. Mielőtt átáramlik a beltéri tekercsen, átmegy egy kompresszoron, ahol a gáz koncentrálódik, összenyomódik, növelve a nyomást és a hőmérsékletet is. A beltéri tekercseken haladva a gáz kondenzálódik, ezzel hőt bocsátva ki.

Létezik azonban két másik fajtájú hőszivattyú is, amelyek szintén nagy segítséget jelentenek az energiafelhasználásban. A ground-to-air típusú hőszivattyúknak az az előnyük, hogy az év bizonyos hónapjaiban, nagy átlagban állandónak mondható a talaj alatti hőmérséklet, jellemzően 1–1,5 méteres mélységben átlagosan 12–15 ° C. Így még a hűvösebbnek mondható őszi éjszakákon is meglehetősen magas hatékonysággal rendelkeznek. Meg kell még említenünk a water-to-air típusú hőszivattyút is, mely tökéletesen működik megfelelő vízellátás mellett. A megfelelő méretű hőszivattyú beszerzésére mindenképpen érdemes figyelmet fordítani, mivel ez elengedhetetlen a hatékonyság megőrzéséhez. Rendszeres hőmérsékletbeli problémát idézhet elő, ha a hőszivattyú túl kicsi, az egység folyamatosan működik, miközben megpróbálja elérni a beállított pontot, ami csökkenti a tekercs külső hőmérsékletét. Azonban a túl nagy hőszivattyú is okozhat nehézségeket.

Ha az ingatlan fűtésére és hűtésére hőszivattyút választunk, vannak bizonyos feltételek, amelyeket biztosítanunk kell, hiszen a vezetékes hőszivattyús rendszerek gondos tervezést igényelnek. Ha a csatornák túl hosszúak és/vagy sok kanyarban

vannak, esetleg szigetelt téren, például padlásokon haladnak át, a fűtési-energiaveszteség akár a 30% -ot is meghaladhatja. Ezen faktorokat tehát kénytelenek vagyunk figyelembe venni. A hőszivattyús rendszerek többsége csak a szoba levegőjét keringeti, nem tartalmaz frisslevegő ellátó rendszert, ezért a szellőztetési követelményeket más módon kell kezelni. A kivitelezési technikáknak köszönhetően azonban a fent említett problémák mindegyikére találhatunk megoldást. Összefoglalva elmondható, hogy egy hőszivattyú nemcsak komfortérzetet nyújt számunkra az ingatlanban, hanem a felhasznált energiát is óvja. Nézzen szét nálunk, kínálatunkban biztosan talál Önnek megfelelő darabot!

<-- Vissza a Hőszivattyú blog oldalra!

További cikkeink

Down pillows Budapest Budapest

Down pillows is said to be a royal item on your bed. The former statement has a universal truth in itself, since they are one of the most comfortable kind of pillows, moreover, they are the softest on the market and their weight is almost nothing. Down pillows has a tiny bit higher pricetag, but worth every penny. The best part in connection with down pillows are still not the ones above, but their healthy effects. Bellow, we collected some.

Elolvasom →

Katasztrófa Filmek Budapest Budapest

Kiemelkedő alkotások a katasztrófa filmek témakörében


A katasztrófa filmekben egy állandó közös nevező biztos, hogy van: a látványvilág, amitől tátva marad a szánk a mozivászon előtt ülve. Ebből rögtön gondolhatunk is arra, milyen költségvetéssel készülhet egy ilyen film a többihez képest, hiszen a lélegzetelállító látvány kivitelezése drága mulatság. Pont ezért a képi világért érdemesebb ezeket az alkotásokat nagy vásznon, moziban nézni, ahol tökéletes képminőséget és elképesztő hangeffektusokat élvezhetünk a vetítés alatt. Most bemutatjuk a legjobb katasztrófa filmeket, melyekre a bemutató után mindenki rohant a moziba, hogy végre láthasson egy igazán ütős filmet, és általában nem is csalódtak ezen filmek szerelmesei. A producerek pedig beleadtak apait -anyait, lássuk!

Elolvasom →
Oldal bemutatása
Smmk.hu Blog oldalunkat azért hoztuk létre, hogy támogassuk a hazai Kis- és középvállalkozások Online jelenlétét a digitális marketing legmodernebb eszközeinek felhasználásával. A honlapunkon való megjelenéshez kérlek jelentkezz be kapcsolati oldalunkon.
Linkek

Kiemelt Partnereink:

Kiemelt linkeink
Nem működő CURL function.
Linkeink
Nem működő CURL function.