A koronavírus és következményei


Létrehozás dátuma: 2021-06-08 00:00:00A koronavírus és következményei


A koronavírus és következményei

A koronavírus és a járvány következményei

 
Biztosan sokan elgondolkoztunk már azon, hogy a 2019 végén kirobbant járványnak milyen hatásai voltak és vannak; hogy a koronavírus hogyan módosítja az általunk eddig ismert és megszokott világ mûködését. A kérdés sokrétû és egyáltalán nem egyszerû a megválaszolása, mivel a hosszú távú következmények még a szakértõk számára is ismeretlenek. Ami azonban egyértelmû, hogy sokan tapasztalták meg a saját bõrükön a Covid miatti le-és bezárások negatív hatásait. Nemcsak a vendéglátás és a zeneipar, hanem sok egyéb ágazat is kényszerpihenõre kényszerült, amelynek érezhetõ hatásai voltak egy adott ország gazdaságára. Kérdéses, hogy a járványnak vannak-e pozitív hozadékai, a negatívumok azonban tagadhatatlanul jelen vannak az összes érintett ország gazdaságában. A lezárások Európa-szerte felgyorsították az automatizálás és a gazdasági egyenlõtlenség folyamatait.  
 
A Nemzetközi Valutaalap friss elemzésébõl kiderül az is, hogy a közelmúltban lezajlott járványok nyomán megnõtt a polgári nyugtalanság, amely átlagosan az egészségügyi veszély lecsengése utáni két évben éri el a tetõpontját. Érdekes, és egyben örömteli hír, hogy a pandémia elején zuhantak a csõdközeli állapotok, és az Eurostat szerint még mindig jóval alacsonyabb a mutatójuk, mint 2019 végén. Egyes tanulmányok alapján a bérszakadék is csökkent a pandémia alatt.

A fertõzésektõl való félelem és a sürgõsségi intézkedések - állítják egyes közgazdászok - lehetõséget nyújtottak a hatóságok számára, hogy korlátozzák az állampolgárok mozgását, ami az utcai tüntetések végéhez vezetett. Azt is meg kell azonban említeni, hogy az OECD 25 országában végzett felmérésben a válaszadók több mint 40 százaléka tapasztalt a koronavírussal összefüggésben álló, valamilyen munkával kapcsolatos negatívumot, például fizetéscsökkentést vagy a munkabér befagyasztását. A csõdvédelem és a sürgõsségi támogatások eddig elrejtették a járvány tényleges költségeit, amely a feldolgozó-és szolgáltatóiparban leginkább az alacsonyan képzett munkaerõ alkalmazását befolyásolta negatívan. Habár a gazdaság megsínylette a pandémiát, történelmi összehasonlításban az egészségügyi helyzet nem a legrosszabb. A fekete halál például a 14. századi Európában a népesség felét megölte.  
 
Ahogy fentebb írtuk, a kétkezi munkások megsínylették ugyan a vírust, a szellemi munkát végzõk iránt azonban megnõtt a kereslet, mely ebben a formában társadalmi egyenlõtlenséghez vezetett. Rui Xu, az IMF közgazdásza, a múltbéli járványokat elemezve fogalmazta meg, hogy ezen egyenlõtlenség és a jövedelem elvesztésének együttese társadalmi nyugtalanságot idéz elõ, amely gazdasági károkat okoz. A koronavírus azáltal, hogy megbénította a társadalmat, felgyorsította az automatizálás és a digitalizáció zavaró folyamatait. Kiderült, hogy a robotoknak még egy elõnyük van a hibára hajlamos, fizetést igénylõ embertársainkkal szemben: immunisak a biológiai vírusokkal szemben.

Azon vállalkozások, amelyek a következõ járványra készülnek, hosszú távú beruházásokat hajtanak végre, miközben a digitális egységek megõrzik a munkahelyeket a fehérgalléros munkavállalók számára. Egy olaszországi elemzés szerint - ahol becslések szerint a világjárvány elõtt csak a népesség 1–7 százaléka volt nyitott a távmunkára - a home office a magasan képzett, magas fizetési igényû embereknek kedvez a legjobban. Egy német tanulmány kielemezte a munkaerõpiac mellett az oktatási ügyeket is, és a felmérés azt találta, hogy a gyermekek iskolai teljesítõképességén is rontott a távoktatás. A koronavírus legnegatívabb következménye egyelõre nem tisztázott, ám ha a vírus valamikor visszaszorul, már reménykedhetünk abban, hogy a gazdaság visszanyeri régi erejét.

<-- Vissza a A koronavírus és következményei blog oldalra!

További cikkeink

Katasztrófa Filmek Budapest Budapest

Kiemelkedő alkotások a katasztrófa filmek témakörében


A katasztrófa filmekben egy állandó közös nevező biztos, hogy van: a látványvilág, amitől tátva marad a szánk a mozivászon előtt ülve. Ebből rögtön gondolhatunk is arra, milyen költségvetéssel készülhet egy ilyen film a többihez képest, hiszen a lélegzetelállító látvány kivitelezése drága mulatság. Pont ezért a képi világért érdemesebb ezeket az alkotásokat nagy vásznon, moziban nézni, ahol tökéletes képminőséget és elképesztő hangeffektusokat élvezhetünk a vetítés alatt. Most bemutatjuk a legjobb katasztrófa filmeket, melyekre a bemutató után mindenki rohant a moziba, hogy végre láthasson egy igazán ütős filmet, és általában nem is csalódtak ezen filmek szerelmesei. A producerek pedig beleadtak apait -anyait, lássuk!

Elolvasom →

Down pillows Budapest Budapest

Down pillows is said to be a royal item on your bed. The former statement has a universal truth in itself, since they are one of the most comfortable kind of pillows, moreover, they are the softest on the market and their weight is almost nothing. Down pillows has a tiny bit higher pricetag, but worth every penny. The best part in connection with down pillows are still not the ones above, but their healthy effects. Bellow, we collected some.

Elolvasom →
Oldal bemutatása
Smmk.hu Blog oldalunkat azért hoztuk létre, hogy támogassuk a hazai Kis- és középvállalkozások Online jelenlétét a digitális marketing legmodernebb eszközeinek felhasználásával. A honlapunkon való megjelenéshez kérlek jelentkezz be kapcsolati oldalunkon.
Linkek

Kiemelt Partnereink:

Kiemelt linkeink
Nem működő CURL function.
Linkeink
Nem működő CURL function.