A csodálatos Hollókő


Létrehozás dátuma: 2021-07-14 00:00:00A csodálatos Hollókő


A csodálatos Hollókő
Ahhoz, hogy Hollókő történetéhez köthető, meghatározó dátumot találjunk a történelemkönyvekben, egészen 1987-ig kell visszamennünk az időben. Ebben az évben került fel ugyanis - Budapesttel együtt - elsőként a Világörökség hivatalos listájára. A nógrádi kis település a múlt hagyományait ötvözte a jelenkor adottságaival, ezzel vívta ki jól megérdemelt helyét az illusztris listán. A csodálatos Hollókő

Ahhoz, hogy Hollókő történetéhez köthető, meghatározó dátumot találjunk a történelemkönyvekben, egészen 1987-ig kell visszamennünk az időben. Ebben az évben került fel ugyanis - Budapesttel együtt - elsőként a Világörökség hivatalos listájára. A nógrádi kis település a múlt hagyományait ötvözte a jelenkor adottságaival, ezzel vívta ki jól megérdemelt helyét az illusztris listán. A mai napig átível a történelmen az akkori, korhű építészeti stílus, amely modern világunkban igencsak figyelemreméltó, hiszen ezt a világot építészeti szempontból már teljesen áthatja az urbanizmus és a városiasság. A magyarországi települések között Hollókő további nagyságát és egyediségét bizonyítja, hogy a falu jellege sokkal több egy olyan látványosságnál, amelyet az emberek csak turistaként csodálnak meg, hiszen napjainkban is lakják, funkcionálisan használható; egy élő, működő közösségről beszélünk. A település ikonikus vára a tatárjárás ideje alatt, az 1200-as években került megépítésre. Ahogy a kisebb falvak többsége, úgy Hollókő sem mentes a mende-mondáktól, kétes eredetű történetektől. A legenda szerint Hollókő elnevezése egy gyönyörű nőhöz köthető, akit gy gonosz földesúr ejtett foglyul. A jóságos dajka azonban boszorkánytehetségének segítségével, arra kérte a sátánt, hogy fiai az elrabolt asszony körül tornyosuló várat holló képében bontsák le. Az átváltozott megmentők így is tettek, a közeli domboldalra hányt köveket ismerjük ma hollókői várként. Az már egyéni meggyőződés kérdése, hogy ezen anekdotának csak a fele, vagy a fele sem igaz. 

A történelem során fennmaradt írásos emlékek sokasága Hollókővel összefüggésben bizonyos pontig csak a várat említi, az igazi fordulópontot az egyház térnyerése jelentette az 1300-as években. A török hódoltság ideje alatt megfigyelhető elnéptelenedés Hollókőt sem kímélte, egy 1715-ös vármegyei dokumentum csupán három adóköteles háztartásról számol be. Az elnéptelenedés nem tartott azonban sokáig, az ezt követő öt évben a kis falu nemesközséggé lépett elő, amely a helyi lakosok számára több szempontból is nagy gazdasági előnnyel járt, többek között mentesültek az adófizetés terhe alól. Termőföldek tekintetében a település igencsak előnytelen adottságokkal bírt, ráadásul több alkalommal tűzvész is pusztított. Idővel Hollókő is követte a korszerűség által megkövetelt megoldásokat, amelyek kidolgozását éppen a tűzvész tette szükségessé. A gyúlékony fatalapzatokat és tartóeszközöket fokozatosan a vályog váltotta fel. A hagyományőrzés jegyében ezen építészeti stílusok jegyeit a mai napig őrzik az építmények a nógrádi vidéken. Az építészet mellett a népviselet kultúrája, a tradicionális öltözék is meghatározó a településen. Ha arra járunk, a történelem egy jókora szeletébe kóstolhatunk bele. 

<-- Vissza a A csodálatos Hollókő blog oldalra!

További cikkeink

Katasztrófa Filmek Budapest Budapest

Kiemelkedő alkotások a katasztrófa filmek témakörében


A katasztrófa filmekben egy állandó közös nevező biztos, hogy van: a látványvilág, amitől tátva marad a szánk a mozivászon előtt ülve. Ebből rögtön gondolhatunk is arra, milyen költségvetéssel készülhet egy ilyen film a többihez képest, hiszen a lélegzetelállító látvány kivitelezése drága mulatság. Pont ezért a képi világért érdemesebb ezeket az alkotásokat nagy vásznon, moziban nézni, ahol tökéletes képminőséget és elképesztő hangeffektusokat élvezhetünk a vetítés alatt. Most bemutatjuk a legjobb katasztrófa filmeket, melyekre a bemutató után mindenki rohant a moziba, hogy végre láthasson egy igazán ütős filmet, és általában nem is csalódtak ezen filmek szerelmesei. A producerek pedig beleadtak apait -anyait, lássuk!

Elolvasom →

Down pillows Budapest Budapest

Down pillows is said to be a royal item on your bed. The former statement has a universal truth in itself, since they are one of the most comfortable kind of pillows, moreover, they are the softest on the market and their weight is almost nothing. Down pillows has a tiny bit higher pricetag, but worth every penny. The best part in connection with down pillows are still not the ones above, but their healthy effects. Bellow, we collected some.

Elolvasom →
Oldal bemutatása
Smmk.hu Blog oldalunkat azért hoztuk létre, hogy támogassuk a hazai Kis- és középvállalkozások Online jelenlétét a digitális marketing legmodernebb eszközeinek felhasználásával. A honlapunkon való megjelenéshez kérlek jelentkezz be kapcsolati oldalunkon.
Linkek

Kiemelt Partnereink:

Kiemelt linkeink
Nem működő CURL function.
Linkeink
Nem működő CURL function.